Ir al contenido

Documat


Resumen de Anàlisi de les competències i habilitats en el treball de projectes metemàtics amb alumnes de 12-16 anys a una aula heterogènia

Manuel Sol Puig

  • S'estudia el desenvolupament de les competències matemàtiques, especialment les modelitzadors, d'alumnes amb dificultats d'aprenentatge en el treball de projectes matemàtics realístics (PMR), Els objectius plantejats són 1 ) definir el que s'entén per PMR i els blocs de competències que intervenen en la seva realització, 2) realitzar un estudi pilot i dissenyar una prova diagnòstica de nivells competencials, 3) reconèixer el nivell competencial d'alumnes amb dificultats d'aprenentatge, en la realització deis PMR i caracteritzar el procés de modelització.

    El marc teòric emprat és la teoria d'educació matemàtica realística, inspirada en les idees de H. Freudenthal i desenvolupada pels seus seguidors com Treffers, de Lange, Gravemeljer i altres. Les recerques sobre modelització i competències realitzades per Blum, Haines, Niss, i altres.

    La metodologia emprada és qualitativa etnogràfica d'estudi de cas. S'han emprat uns instruments que han estat dissenyats específicament per l'estudi com són una prova per a diagnosticar els nivells competencials en els tres blocs competencials considerats, uns altres per analitzar les competències que es mostren en els projectes matemàtics, un model de procés de modelització. S'ha realitzat un estudi pilot per dissenyar i fiabilitzar la prova diagnòstica i portar a terme uns projectes matemàtics amb la finalitat redissenyar el procés de realització dels PMR i així millorar l'estudi. El grup d'alumnes amb dificultats d'aprenentatge (anomenat GE) sobre el que s'ha realitzat l'estudi està format per 6 alumnes de 2n d'ESO. Per interpretar els seus resultats s'han utilitzat dos grups de contrast, un format per 8 alumnes de 2n d'ESO (GC2) i un altre per 11 alumnes de 4t d'ESO (GC4) caracteritzats per haver realitzat un bon PMR.

    A l'estudi s'han analitzat els PMR realitzats per els grups GE, GC2 I GC4, diaris de classe elaborat pel professor i entrevistes a alumnes i professors.

    Els resultats obtinguts mostren l'assoliment dels objectius plantejats. S'ha elaborat una definició de projectes matemàtics i s'han identificat tres blocs de competències que intervenen en aquesta activitat. S'ha dissenyat i fiabilitzat una prova per a diagnosticar nivells competencials. S'ha establert el procés d'implementació de projectes en tres fases:definició, realització, comunicació. Els alumnes del grup GE fent els PMR s'han mostrat competents en els tres blocs, tot i que amb algunes diferències amb els grups de contrast. Tots els alumnes que han participat han mostrat dificultats en la comunicació d'idees matemàtiques. Els alumnes del GE han mostrat més dificultats en comprendre situacions problemàtiques a la realitat, en plantejar hipòtesis, en interpretar matemàticament les solucions. Els alumnes no han mostrat consciència en esta treballant amb models. S'observen diferències en les rutes emprades en el procés de modelització, més breus i més simples en el cas dels alumnes de GE que les rutes observades en els grups de contrast.

    Sense que hagi sigut objectiu de la tesi fer aportacions teòriques sí que s'han fet ja que han estat necessàries per portar a terme la recerca. Aquestes aportacions teòriques són la definició de projectes, i el procés de modelització. Les aportacions instrumentals que s'han fet són la prova diagnòstica de competències i les graelles d'anàlisi dels tres blocs competencials. També s'han fet aportacions enfocades a la formació del professorat ja que es donen pautes per a la gestió i realització dels projectes.


Fundación Dialnet

Mi Documat