Ir al contenido

Documat


Resumen de Com fer-se ric amb la loteria (i aprendre Estadística en l’intent)

Llorenç Badiella Busquets

  • L’Estadística Aplicada és una disciplina centrada en l’anàlisi d’informació quan- titativa amb la intenció de descriure, predir i, si pot ser, entendre fenòmens d’inte- rès. Aquest objectiu es duu a terme mesurant la variabilitat en els resultats observats i avaluant-ne possibles causes més enllà de la variabilitat natural atribuïble a l’atzar.

    Un tema de gran repercussió social que suscita de forma recurrent un gran interès per l’Estadística i la Teoria de Probabilitats és la Loteria de Nadal. Malgrat que tots sabem que la loteria de Nadal és un joc d’atzar profundament injust i que té esperança negativa (per aquell qui juga), no podem resistir la temptació de comprar una o més participacions cada any. Donat que existeix una petita probabilitat de fer-se rics sorgeix el dubte sobre l’existència d’alguna estratègia que permeti aconseguir aquest propòsit amb majors garanties.

    De fet, hi ha molts participants que recorren a rituals, tradicions, amulets o conjurs per tal d’atraure la bona sort (fregar el bitllet per la panxa d’una noia embarassada, entrar a l’administració de Loteria que ven els bitllets amb el peu dret o cremar bitllets de sortejos anteriors, òbviament no premiats). També hi ha una tendència força generalitzada a adquirir nombres que representin efemèrides, que tinguin algun valor simbòlic per al participant o a rebutjar nombres que semblen lletjos, com si la component mística dels nombres pogués generar mala o bona sort. En el present treball intentarem esbrinar si una anàlisi des d’un punt de vista més científic aplicant tècniques Estadístiques permet establir alguna estratègia que millori les possibilitats que la nostra inversió en la loteria de Nadal sigui més fructuosa. Ja posats, un objectiu complementari consistirà en mostrar l’ús de la prova X2 i alguna de les seves variants, justament una de les proves més rellevants en Estadística Aplicada.


Fundación Dialnet

Mi Documat